Henry Fox Talbot Kimdir?

William Henry Fox Talbot, 1864

William Henry Fox Talbot, günümüzde uygulanan negatif-pozitif fotoğrafik sürecin babasıdır. Talbot, varlıklı, köklü bir ailenin üyesi olarak Dorset, İngiltere’de dünyaya geldi. Harrow ve Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü; Botanik, sanat, İncil, astronomi ve antik dil gibi çeşitli konularda derinden ilgiliydi ve bilgiliydi. Talbot, ışık ve optik araştırmalarıyla uğraşan başarılı bir matematikçiydi; polarize mikroskobu icat etti. Aynı zamanda siyasi olarak aktif ve bir Parlamento Üyesi idi.

Çizime Olan İlgisi ve Fotoğraf Çalışmaları

Talbot’un çizime ilgisi yüksekti fakat resim yapma yeteğeninin olmadığını düşünmesi, onu bir görüntüyü yakalama ve koruma altına alma denemelerine yöneltti. Işığa duyarlı kimyasal çözeltilerle deneyler yapmaya başladı ve 1834’te “fotojenik çizim” sürecini geliştirdi. Fotojenik çizimi kullanarak bazı bitkilerin ve ağaç yapraklarının şeklini camera obscura kullanmadan direkt olarak güneş ışığı altında pozlayarak oluşturdu. Henüz emekleme aşamasındayken, süreç hem Talbot’un “kalotip” kağıt negatifleri hem de “tuzlu kağıt” baskıları için bir temel oluşturdu.

1835’te Talbot, evinin “kendi portresini çizen bir evin kayıtlardaki ilk örneği” olarak adlandırdığı bir fotoğrafını başarıyla çekmişti. Daguerre‘nin Fransa’daki fotoğrafik ilerlemesinden habersizdi ve 6 Ocak 1839’da Fransız Hükümeti tarafından dagerreyotipin duyurulmasından sonrasına kadar sürecin bir açıklamasını yayınlamadı.

Henry Fox Talbot, Ağustos 1835

Louis Daguerre‘nin dagerreyotipi icadının 1839 Ocak ayı başlarında ayrıntı verilmeden duyurulmasından kısa bir süre sonra , Talbot 1834’ün başlarında başladığı deneylere dayanarak buluşun önceliğini öne sürdü . 25 Ocak 1839’da Kraliyet Enstitüsünde bir Cuma Akşamı Söyleminde, Talbot 1835’te yaptığı birkaç kağıt fotoğrafı sergiledi. İki hafta içinde, sürecinin genel doğasını Royal Society’ye iletti ve ardından birkaç hafta sonra daha eksiksiz ayrıntılar geldi. Daguerre, Ağustos ortasına kadar herhangi bir yararlı ayrıntıyı kamuya açıklamadı, ancak ilkbaharda kendi sürecinin ve Talbot’un çok farklı olduğu anlaşıldı.

Kalotip veya Talbotip

“Kalotip” veya “talbotip” gelişmekte olan bir süreçti. Talbot’un son yaptığı geliştirmeler sayesinde parlak güneş ışığı altındaki nesneler için kamerada gereken pozlama süresini yalnızca bir veya iki dakikaya indi. Yarı saydam kalotip negatif, basit temaslı baskı ile istenildiği kadar pozitif baskı üretilmesini mümkün kıldı., oysa dagerreyotipi, yalnızca bir kamerayla kopyalanarak yeniden üretilebilen, opak bir doğrudan pozitifti. Öte yandan, kalotip, görüntüyü daha net hale getirmek için negatifin cilalanmasına rağmen, kağıt lifleri basılı görüntüyü bulanıklaştırdığından, metalik dagerreyotip gibi hala keskin değildi.

Talbot, kalotip sürecini 1841’de duyurdu ve Ağustos ayında minyatür ressamı Henry Collen’i ilk profesyonel kalotipçi olarak lisansladı. Sürecin en ünlü uygulayıcıları Hill & Adamson idi. Süreç hakkında detaylı bilgiyi Kalotip Süreci yazımızda inceleyebilirsiniz.

Talbot’un daha sonraki fotoğraf çalışmaları, fotomekanik yeniden üretim yöntemlerine odaklandı. Gümüşlü bileşikler ile görüntü oluşturulan fotoğraf kağıtları zamanla soluyordu; Talbot ise en azından yüzlerce yıl kalıcı olduğu bilinen mürekkep kullanılırsa fotoğrafların daha kalıcı olabileceğini düşünüyordu. Talbot, fotoglifik gravür sürecini yarattı ve daha sonra başkaları tarafından fotogravür işlemi olarak mükemmelleştirildi.

Özet

Talbot, Fotojenik çizim ve kalotip çalışmaları sayesinde günümüze kadar gelen negatif-pozitif fotoğraf tekniklerinin öncüsü oldu. Hayatı boyunca bu alanda çalışmalara devam etti. Doğanın Kalemi  adında bir eser kaleme aldı. Henry Fox Talbot, 1877 yılında Wiltshire, İngiltere’de hayata gözlerini yumdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki
David Octavius Hill ve Robert Adamson

David Octavius Hill ve Robert Adamson

David Octavius ​​Hill ve Robert Adamson, fotoğrafın icadı duyurulduktan sadece

Sonraki
Fotoğraf Akımları: Fotoğraf Odaklı 15 Sanat Akımı

Fotoğraf Akımları: Fotoğraf Odaklı 15 Sanat Akımı

Fotoğraf sanat olarak kabul görmeye başladıktan sonra sanatın diğer dallarında